вівторок, 25 жовтня 2016 р.

Тема 5. Автомобільні олии

Моторне масло, його якість, регулярність заміни, відповідність сортуданому двигуну і конкретних умов його експлуатації відіграють великуроль у забезпеченні надійності і довговічності роботи двигуна. Маслосприяє створенню стабільної поверхні тертя, зниження зносу ізменшення механічних втрат.
Моторні масла поділяють на два основних види-мінеральні тасинтетичні.
В'язкість мінеральних масел, одержуваних з нафти, сильнозалежить від температури, тому вони потребують присадок, які швидкоруйнуються через високі механічних і теплових навантажень, скорочуючи термінслужби масла. Синтетичні масла були створені для авіаційних і гоночнихмоторів. Їх отримують шляхом хімічного синтезу, чим досягається високаоднорідність і стабільність властивостей. Такі масла залишаються більш рідкими наморозі і більш густими в спеку, ніж мінеральні. Ця властивість дозволяєзнизити знос деталей і втрати на тертя, що економить паливо. Крім того,синтетичне масло менше згорає у двигуні і служить довше, утворюючимало відкладень. Єдиний недолік-ціна.
Вибір моторних масел зараз чи не найширший серед товарівдля автомобілів. Часи єдиною на всі випадки «жігульовськойвсесезонка »минули, сподіваюся, назавжди. Сьогодні пересічному автомобілістудоступні такі марки мастил, про яких він знав тільки з рідкіснихтелевізійних сюжетів про всесвітньо відомих автоперегонах. Причому ціни наокремі олії вже майже зрівнялися з цінами вітчизняних мастил, щовикликає, втім ще більше сумнівів. Спробую розвіяти деякіпоширені помилки.
Перше-годяться чи фірмові масла для вітчизняних моторів,більшість яких було розроблено конструкторами в 70-е, а то і в 60-ероки? Без сумніву - ТАК. Назву лише ті, які не годяться однозначно.
Це:
* олії не призначені для автомобільних моторів (трансмісійні,веретенне та інші, нехай навіть схожі за кольором, запахом та в'язкості)
* олії невідповідні якісну характеристику (російські збуквами А, Б і В у маркуванні, імпортні класом нижче SF)
* олії невідповідні сезону в'язкості
Всі імпортні масла, які мають необхідну маркування, для нашихдвигунів підходять і можуть бути сміливо використані в них.
Є, втім, ще одна помилка: імпортні мастила насинтетичній основі нібито агресивні до «наших» сальника і прокладок згуми. Це саме оману. Синтетичні масла лише володіють декількабільшої плинністю, а тому легше просочуються через нещільності вз'єднаннях. Так що текти сальника свідчить не про «агресивності»масла, а про те, що робоча кромка манжети вже грунтовно зношена інезабаром крізь неї потекло б будь-яке масло.
Чи завжди синтетичні масла? Ні в якому разі! Термін їх служби лишетрохи більше, ніж у мінеральних масел. До речі, швидкий потемніння масласвідчить про його добрі миючих властивості.
Чи обов'язково використовувати Промивне масло або спеціальну миючудобавку при заміні масла? Ні - якщо тільки ви не переходите змінерального сорту на «синтетику». В інших випадках високі миючівластивості олії практично виключають утворення будь-яких відкладень.
Купувати масло слід в кількості ~ 5 літрів (для двигунів об'ємомдо 2000 см). Найбільш часто масло розлито в каністри місткістю 1, 4, 5 л,а також 1 галон (3.75 л).
Каталог олій фірми «Брітіш Петроліум»
VISCO 5000
Синтетичне всесезонне моторне масло із надвисокими робочимихарактеристиками для бензинових двигунів і дизелів. Забезпечує захистдвигуна в усьому температурному діапазоні його роботи, покращуєекономічність двигуна. Знижує токсичність відпрацьованих газів.
SAE 5W-40. API: SJ і SH/CF/EC. ACEA: A3-96; B3-96
Спеціальні допуски: VW 500.00 і 505.00; BMW; Porsche; Mercedes-Benz 229 1.
VISCO 3000
Напівсинтетична всесезонне універсальне моторне мастило для бензиновихдвигунів і дизелів. Гарантує ефективний захист деталей двигуна відзношування при будь-яких умов експлуатації. Низькотемпературніхарактеристики масла забезпечують легкий холодний запуск двигуна іпокращують його економічність.
SAE 10W-40, API SJ/CF, ACEA: A3-96; B3-96
Спеціальні допуски: Mercedes-Benz -500.00 і 505.00; Mercedes-Benz 229 1.
VISCO 2000
Мінеральна всесезонне універсальне моторне мастило для бензиновихдвигунів і дизелів. Забезпечує ефективний захист двигуна при високихексплуатаційних навантаженнях.
SAE 15W-40. API SJ/CF. ACEA: A2-96; B2-96
Спеціальні допуски: VW 501.01
VISCO DIESEL
Мінеральна всесезонне універсальне моторне мастило для дизелів.
Забезпечує легкий холодний пуск двигуна і його ефективний захист привисоких робочих температурах. Запобігає утворенню відкладень наробочих поверхнях двигуна.
SAE 15W-40. API CE/CF-4/SG. ACEA B2-96. CCMC D4/PD-2/G4
Спеціальні допуски: Volkswagen 501.01 і 505.00; Mercedes-Benz 228 1; Volvo
VDS; MAN 271
BP MOTOR OIL
Мінеральна всесезонне моторне мастило для бензинових двигунів і дизелів
SAE 10W-30. API SF/CC
ENERGEAR SGX
Синтетичне всесезонне трансмісійне масло з високимиексплуатаційними властивостями для чотирьох-і п'ятиступінчасті коробок ітрансмісій передньопривідних автомобілів. Сумісно з усімаконструкційними матеріалами трансмісій сучасних, а також з маслами намінеральній основі.
SAE 75W-90. API GL-4/5. MIL-L 2105/2105 B, C.
ENERGEAR EP
Мінеральні трансмісійні мастила для циліндричних прямозубих, конічнихабо гелікоідальних передач (включаючи коробку передач з ручним приводом ісинхронізаторами), для трансмісій і осей що працюють в умовах помірнихнавантажень і тисків
SAE 80W-90, 90. API GL-4. MIL-L 2105
Спеціальні допуски: Mercedes-Benz 235 1; MAN 341; ZF TE-ML 01, 02, 08.
ENERGEAR HYPO
Напівсинтетична (SAE 75W-90) і мінеральні (SAE 80W-90, 90, 85W-140)трансмісійні масла для гіпоїдних диференціалів і деяких коробокпередач. Мають високі протизносні і протизадирними властивостями.
Можуть використовуватися при екстремальних контактних тисках.
ENERGEAR LIMSLIP
Мінеральна трансмісійне мастило для самоблокирующихся диференціалів.
Має високі протизносні і протизадирними властивостями.
SAE 90 API GL-5 MIL-L 2105D
Спеціальні допуски: ZF TE-ML 05/3; Borg-Warner
КАТАЛОГ МАСТИЛ ФІРМИ «Mobil»
Повністю синтетичне моторне масло Mobil 1 0W-40.
Новітня «три-синтетична технологія»
Повністю синтетичне моторне масло шостого покоління, відповідненайвищим сучасним технічним вимогам для бензинових ідизельних двигунів легкових автомобілів, джипів, пікапів імікроавтобусів, обладнаних турбонаддувом і/або каталітичнимнейтралізатором. Перевищує всі найвищі вимоги, що пред'являються домоторних олив легкових автомобілів, джипів, пікапів і мікроавтобусів.
Дозволяє максимально збільшити інтервали заміни масла (при схваленніавтовиробників) в будь-яких, у тому числі і в екстремальних умовахексплуатації. Має виключної можливістю забезпечувати найбільшлегкий пуск двигуна навіть при екстремально низькій температурі. Миттєвоутворюючи змазує плівку. Виключно надійно захищає двигун привисокошвидкісних режимах експлуатації, в тому числі в умовах екстремальновисокої температури. Екологічно: знижує вміст шкідливих речовин увихлопних газах, сприяє найбільш довгострокової та ефективної роботикаталізатора. Суттєво підвищує економію палива і масла.
Mobil 1 0W-40
Класи по рівню в'язкості: SAE 0W-40
Перевершує наступні вимоги: API SJ/CF, EC, ACEA A3-96/B3-96,
ILSAC GF-2
Схвалено: VW 500/505 + новий VW T4, Mercedes-Benz 229.1, BMW, Porsche.

Повністю синтетичне масло Mobil 1 Rally Formula.
Переваги в екстремальних температурних умовах.
Mobil 1 Rally Formula надає мотору незрівнянну захист від зносу.
Навіть після проходження автомобілем 320 000 км. З моменту тестуваннядеталі мотора виглядають як нові. Оскільки масло знижує втрати на тертяв двигуні, то палива витрачається менше. Крім того, олія зменшуєкількість шкідливих вихлопних газів, каталізатор працює довше.
Mobil 1 Rally Formula зберігає текучість при -54 'С і мастильну здатністьнавіть при +240' С. Якщо ви хочете придбати найкращий захист для свогодвигуна, вибирайте Mobil 1 Rally Formula. Це масло підходить для всіхлегкових автомобілів і пікапів що працюють на бензині або дизельному паливі,а також для турбодвигунів.
Mobil 1 Rally Formula
Класи за рівнем в'язкості: SAE 5W-50
Перевершує наступні вимоги: API SJ/CF, ACEA A3/B3-96
Схвалено: VW 501.01/505.00-11/92, MB 229.1, BMW, Porsche
Моторне масло на синтетичній основі Mobil Synt S
Mobil Synt S представляє собою семісінтетіческое моторне мастило длялегкових автомобілів і пікапів, розроблене на основі запатентованоїтехнології виробництва повністю синтетичних масел Mobil 1 Rally
Formula. Воно призначене для захисту від зносу, корозії і нагару всіхмалолітражних бензинових і дизельних двигунів, Mobil Synt S відповідає всімвимогам сучасного автомобільного ринку, що пред'являються до моторнихмасел. Завдяки своїм складом.
Mobil Synt S володіє значними перевагами в порівнянні змінеральними маслами. Синтетична основа дозволяє легко запустити моторпри низьких температурах до -30 'C, а також забезпечує високутеплостійкість, яка, в свою чергу, зменшує витрати масла.
Збалансований комплекс присадок гарантує підтримання чистоти мотора ізахист від зношування навіть у важких умовах експлуатації.
Mobil Synt S
Класи за рівнем в'язкості: SAE 10W-40
Перевершує наступні вимоги: API SJ/CF, ACEA A3/B3-96

Мінеральне масло вищого класу Mobil Super Formula
Mobil Super Formula - мінеральне моторне масло вищого класу длялегкових автомобілів і пікапів. Олія використовується для бензинових ідизельних моторів, у тому числі обладнаних каталізатором.
Високоякісне масло гарантує текучість при низьких температурах ідостатню теплостійкість. Завдяки присадка основні властивості маслазберігаються і в жорстких умовах експлуатації. Mobil Super Formula євсесезонним маслом для чотиритактних бензинових і дизельних моторівлегкових автомобілів і пікапів з каталізатором або без нього, а такожобладнаних турбонаддувом.
Mobil Super Formula 10W-40
SAE 10W-40
Перевершує наступні вимоги:
API SJ/CF, ACEA A3/B3-96.
Схвалено: VW 501.01/505.00-11/92, MB 229.1

Мінеральне масло Mobil Super
Mobil Super - мінеральне моторне масло для легкових автомобілів іпікапів. Використовується для бензинових і дизельних моторів, в тому числіобладнаних каталізатором. Високоякісне масло гарантує плинністьпри низьких температурах і достатню теплостійкість. Завдяки присадкамиосновні властивості зберігаються і в жорстких умовах експлуатації. Mobil
Super є всесезонним маслом для чотиритактних бензинових ідизельних двигунів легкових автомобілів і пікапів з каталізатором або безнього, а також обладнаних турбонаддувом.
Mobil Super 15W-40
SAE 15W-40
Перевершує наступні вимоги:
API SJ/CF, ACEA A3/B3-96.

Немає коментарів:

Дописати коментар